3 lines svg
green boomerang
red circle
green half circle
arrow right slim
arrow right slim
Leksikon

Ledning

-en, -er, -erne

speaker Lyt på udtalen

Hvad er en ledning?
En ledning kan bruges til at flytte elektroner fra et sted til et andet. Ligesom et vandrør kan flytte vand fra et sted til et andet.

En ledning har en modstand. Som regel er modstanden i en ledning meget lille. Og hvis det er en tyk ledning er modstanden endnu mindre. Men hvis det er en tynd ledning er modstanden lidt større. Det er fordi, der er mindre plads for elektronerne at bevæge sig rundt i en tynd ledning. I en tyk ledning er der mere plads for elektronerne. Men ofte kan vi bare sige, der ikke er noget modstand, når elektronerne skal igennem modstanden.

Små ledninger kan bruges til at forbinde forskellige dele på et breadboard. De lidt større ledninger bliver for eksempel brugt til at oplade din mobil eller din computer. Og meget store ledninger kan bruges til at oplade en bil.

Ledninger kan også have farver. De små ledninger man bruger til et breadboard har ofte farver, så det er nemmere at se, hvad ledningerne forbinder. På billedet kan man se, at forskellige farver af ledninger bliver brugt.

Emne:
Hardware
Eksempler på brug af ordet "ledning"
  • Vi skal bruge en ledning for at forbinde forsyningsområdet og byggeområdet i vores breadboard.
  • Ledningen forbinder min knap med min lysdiode.
  • Vi skal fjerne den gule ledning.
  • Jeg kan godt lide at bruge en rød ledning til at markere min forsyning.