3 lines svg
green boomerang
red circle
green half circle
arrow right slim
arrow right slim
Leksikon

Lysdiode Eks 1

-en, -er, -erne

En lysdiode er en lille pære, der kan lyse i forskellige farver. Det bliver ofte kaldt for en LED. Den har normalt to ben, ligesom man kan se på billedet. Så kan den kun lyse i én farve. Men man kan også få lysdioder med fire ben. Så kan den samme lysdiode lyse i mange forskellige farver.

En lysdiode kan sættes i byggeområdet på et breadboard. Ofte skal den sidde sammen med en modstand, så lysdioden ikke får for meget strøm. Når der løber en strøm gennem lysdioden, vil den begynde at lyse i samme farve som kapslen. Strømmen løber ind gennem minus-benet og ud gennem plus-benet. Plus-benet er længere end minus-benet. Så strømmen kan altså kun løbe igennem lysdioden i én retning. Derfor er det vigtigt, at lysdioden vender rigtigt i byggeområdet, ellers lyser den ikke.

Emne:
Elektronik - Hardware
Synonymer:
LED
Eksempler

 

  • Vi skal bruge en grøn lysdiode.
  • Vi kan lave et lyskryds med en grøn, gul og rød lysdiode.
  • Min lysdiode blinker.
  • Min lysdiode fortæller mig, når mit program er færdigt.

 

Praktiske eksempler

Her er nogle eksempler på, hvordan man kan programmere en lysdiode til at lyse med en Arduino eller en micro:bit:

Lysdioder på micro:bit med MakeCode

I MakeCode kan man gå ind under LED for at styre lysdioderne på micro:bitten.

I eksemplet bliver der blinket med en af lysdioderne på micro:bitten. Tryk på simulator-knappen for at se det. Du kan også ændre tiden, der står i pause-blokken for at få lysdioden til at blinke i længere eller kortere tid.

Tilslutning på breadboard

Hvis man har en lysdiode og en modstand og gerne vil styre lysdioden med en micro:bit eller en Arduino kan man sætte dem i et breadboard ligesom der er vist på tegningen under. I dette eksempel bliver lysdioden så styret fra pin 0. Modstanden sørger for, at der ikke løber for meget strøm igennem lysdioden, så den ikke går i stykker.

LED

Micro:bit med FireFly

I dette eksempel vil lysdioden tilsluttet pin 0 (P0) ved start være slukket. Hvis man trykker på knap B vil dioden lyse, og hvis man trykker på knap A vil den slukke igen.

 

Arduino

I dette eksempel vil lysdioden tilsluttet pin 0 (PC0) ved start være tændt. Man kan ændre lysstyrken ved hjælp af analogWrite()og lysstyrken går fra 0-255. Lysstyrken er sat til 180 i koden.

//den brugte pin
int LEDPin = 0;

void setup() {
    //sæt LEDpin som OUTPUT
    pinMode(LEDPin, OUTPUT);
}

void loop() {
    //sluk eller tænd LED'en: slukket (LOW), tændt (HIGH) *
    digitalWrite(LEDPin, HIGH);

    //tænd LED'en gradvist: helt slukket (0), helt tændt (255) **
    analogWrite(LEDPin, 180);
}

 

Om teknologiundervisning

En frivillig forening der tilbyder teknologiske fritidsaktiviteter

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed di am nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et ju sto duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea

om-teknologiskolen

Kontakt

Har du brug for at vide mere om vores projekter?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit

text-image-kontakt