Programmer din egen vinkelmåler

clock 60 min
user 4. - 6. klasse
Let
Byg og programmer din egen vinkelmåler.
Materialeliste
Det skal du bruge:

For at bygge vinkelmåleren, skal du bruge et potentiometer. Et potentiometer ser sådan her ud:

pot

Et potentiometer er en modstand, der ikke har én bestemt værdi. Modstanden kan ændres ved at skrue på drejeknappen. Potentiometeret giver en værdi mellem 0 og 1023.

Herunder ses til venstre et almindeligt drejepotentiometer, midterst et potentiometer der er åbent og til højre en skematisk tegning af hvordan det virker.

Potentiometer

Som det kan ses af funktionstegningen herover forbindes ben 1 og 2 af et ledende materiale med en modstand. Det betyder, at på et potentiomenter med en modstand på f.eks. 10 kΩ, vil der være en fast modstand mellem ben 1 og ben 3 på 10 kΩ. Den variable del af komponenten måles mellem ben 1 og 2 eller ben 2 og 3 da glideren, hvis position kan justeres ved at dreje på pinden i midten, slutter f.eks. et kredsløb fra ben 1, igennem det ledende materiale til gliderens position og ud gennem ben 2.

Step 1

Start med at byg kredsløbet på billedet.

Potentiometer 2 e1606506496655

Step 2

Nu skal du til at programmere din vinkelmåler. Du  kan vælge at lave resten af opgaven på niveau let eller niveau svær. I den lette opgave bruger du transformer-blokken til at transformere de analoge værdier til grader. I den svære opgave skal du lære matematikken bag transformer-blokken og selv kode det. Vælg nedenfor.

Opgave 1

Brug din nye vinkelmåler til at måle forskellige vinkler i klasseværelset.

  • Hvad er vinklen mellem dit stoleben og gulvet?
  • Hvad er vinklen i din sidekammerats albue?

Opgave 2

Kan du finde en vinkel i klasselokalet der er mindre end 90°?

Kan du finde en vinkel i klasselokalet der er større end 90°?

Opgaver

Se flere opgaver

arrow right slim
arrow right slim

Om teknologiundervisning

En frivillig forening der tilbyder teknologiske fritidsaktiviteter

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed di am nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et ju sto duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea

om-teknologiskolen

Kontakt

Har du brug for at vide mere om vores projekter?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit

text-image-kontakt