Sensorer

Sæbedispenser

user 7. - 9. klasse
Middel
Herunder er beskrivelser og instruktionsvideoer til sæbedispenser projektet. Projektet er udviklet med udgangspunkt i COVID-19 krisen og har til formål at gøre en almindelig sæbedispenser mere hygiejnisk ved at gøre den berøringsløs
Det skal du bruge:

Introduktion

Den automatiske sæbedispenser, som vi skal lave i dette projekt, kan ses i videoen nedenfor. Læg mærke til at lysdioden (LED) er brugt som en konstant lyskilde til anvendelse med en lyssensor. Dispenseren bliver aktiveret ved at blokere lyskilden, så lyset forhindres i at nå lyssensoren. Når dette sker, vil en servomotor presse sæbe ud af dispenseren. Micro:bitens display vil indikere at dispenseren er klar til at blive aktiveret, ligesom displayet vil indikere når dispensere er optaget og er i gang med at dispensere sæbe.

Fremgangsmåde

Step 1: Den første opsætning

Vi skal bruge FireFlyen til at forbinde micro:bitens pins til breadboarded. Vend breadboarded således at 3 V og 5 V, som kan ses i siderne på FireFlyen, begge kommer i en rød bane på breadboarded. Tilslut en batteriboks med batterier som vist på billedet nedenfor. Det er vigtigt at den røde ledning forbindes til +, og den sorte ledning forbindes til -. Saebedispenser1 1

Step 2: Forbind lyskilden

Vi skal nu bruge en modstand på 130 Ω og en hvid lysdiode, som ofte kaldet en LED. Disse skal bruges til at lave en lyskilde, der lyser hele tiden. Lysdioden skal bruge 3 V, så den skal have strøm fra FireFlyens venstre side. Husk, at strømmen kun kan løbe igennem lysdioden i en retning: Fra det længste ben til det korteste. Saebedispenser2 1

Step 3: Forbind lyssensoren

Vi skal nu konstruere en lyssensor ved brug af en LDR (lysafhængig modstand) og en modstand på 1000 Ω. Kredsløbet udgør en spændingsdeler, som deler spændingen mellem modstanden og LDR ud fra størrelsen af deres modstande. Ved at forbinde en ledning mellem modstanden og LDR til fx pin 0 på micro:biten, kan vi bruge micro:biten til at læse spændingsforskellen mellem dem. Da LDR'erens modstand varierer ud fra lysintensiteten omkring den, vil værdien micro:biten modtager ændres, hvis lysintensiteten ændres. Saebedispenser3 2

Step 4: Test lyssensoren

For at teste lyssensoren vil vi bruge en variabel til at opbevare værdien, vi får sendt af lyssensoren,  og dernæst få værdien vist på vores computer, så vi kan aflæse værdien selv. Husk, programmet kan kun downloades, når micro:biten er parret med MakeCode editoren.

Step 5: Kombiner lyskilden og lyssensoren

For at vores lyssensor opfanger lyset fra lysdioden bliver vi nødt til at bøje dem mod hinanden. Ved at gøre dette vil lyssensoren have sin egen lyskilde. Dette vil forhindre den i at blive påvirket af variationer i lysstyrke inde i rummet.

DSC 0170 scaled

Step 6: Test lyskilde og lyssensor kombinationen

Til at teste vores lyssensor-lyskilde kombination kan vi anvende det samme program som i step 4 til at aflæse de nye værdier af vores lyssensor. Prøv at blokere for lyskilden med en finger. Notér værdierne du får fra lyssensoren, når lyskilden er blokeret, og når den ikke er blokeret.

Step 7: Forbind servomotoren

Vi skal bruge en servomotor til at presse pumpen på sæbedispenseren ned, så der kommer sæbe ud. Læg mærke til hvor servomotoren er forbundet på billedet nedenfor. Den er forbundet til "servo 1", og den gule/orange ledning skal i PWM.

Saebedispenser4 1

Step 8: Nulstil servomotoren

Servomotoren kan kun rotere i en halvcirkel (180o). Vi skal først nulstille dens position til 0o og derefter skrue vingen på. Sørg for at når servomotoren er nulstillet til 0o, så skal vingen pege direkte opad.

Brug for eksempel programmet herunder til at nulstille med. Når der trykkes på knap B indstilles servomotoren til 90o,  og når der trykkes på knap A indstilles den til 0o. Du skulle gerne se, at vingen på motoren drejer, når du trykker på knapperne. Sørg for at knap A er den sidste knap, du har trykket på, så er du sikker på at servomotoren er nulstillet.

Vigtigt! Kategorien "FireFly" i MakeCode er en udvidelse, som skal hentes ind. Hvordan du gør, kan du læse mere om ved at klikke her, eller tryk på "Redigér" øverst til højre i editoren nedenfor, så kommer udvidelsen automatisk med.

Step 9: Programmér sæbedispenseren

Vi skal nu skrive det fulde program, som skal automatisere dispenseren.
  • Brug "flueben" ikonet til at indikere at dispenseren er klar til at blive aktiveret.
  • Lav en variabel til at gemme værdien fra lyssensoren og vis værdien på computeren.
  • Lav en betingelse som tjekker om lysintensiteten er mindre end 500 (gennemsnittet af laveste og højeste værdi fra step 6).
  • Brug "X" ikonet til at indikere at dispenseren ikke er klar til at blive aktiveret.
  • Drej servomotoren til position 180o og giv den 2 sekunder til at fuldende sin bevægelse.
  • Drej servomotoren tilbage til position 0o og giv den 2 sekunder til at fuldende sin bevægelse.
Husk at teste programmet med din opstilling inden du går videre til det næste step.

Step 10: Montér servomotoren, sugerør og tråd

Brug en limpistol til at lime servomotoren fast på sæbedispenseren. Husk at servomotorens vinge skal pege direkte opad.

Dernæst klip et lille stykke af sugerøret og lim det på toppen af dispenseren.

Bind en tråd rundt om servomotoren og før tråden igennem sugerøret på toppen af dispenseren. Klip endnu et lille stykke sugerør og bind den anden ende af tråden rundt om det. Lim det lille stykke sugerør fast på dispenseren. Sørg for at tråden er godt spændt.

Saebedispenser

Step 11: Test sæbedispenseren

Tillykke, du har nu gennemført projektet og lavet en fuldt automatisk, super-duper og hygiejnisk sæbedispenser. Godt arbejde!!

Opgaver

Se flere opgaver

arrow right slim
arrow right slim

Om teknologiundervisning

En frivillig forening der tilbyder teknologiske fritidsaktiviteter

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed di am nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et ju sto duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea

om-teknologiskolen

Kontakt

Har du brug for at vide mere om vores projekter?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit

text-image-kontakt