Forståelse

Lav din egen foderautomat til dit kæledyr

clock 120 min
user 7. - 9. klasse
Middel
I denne leksion skal du lave din egen foderautomat med en micro bit. En foderautomat kan laves på mange måder, selv ud af simple materialer som en servomotor, papir og tape. Se med nedenfor for at lave din helt egen.
Materialeliste
Det skal du bruge:

Programmer din foderautomat

For at programmere en foderautomat, så skal man bruge en microbit og en servomotor. En servomotor kan man bruge til at dreje en plade præcist som man ønsker. Vores servomotor kommer til at fungere som vores "låg"/lem for vores foderautomat. Når man åbner lågen, så kommer der mad ud. Man kan med programmering helt selv bestemme hvornår lågen skal åbnes. Det kan f.eks. være 2 gange om dagen, når dit kæledyr skal have mad. Følg denne step by step guide for først at få sat din microbit op.

Få sat din microbit op

Step 1
Forbind din micro:bit til din computer med USB-kablet
Step 2
Gå ind på https://makecode.microbit.org/ Tryk "nyt projekt" og kald dit projekt "Datalogning af temperatur"
Step 3
Slet kodeblokken "for altid", så du kun har "når programmet starter". Det gøres ved at trække den ud til venstre. Slet for altid
Step 4
Indsæt "Vis ikon" og vælg dit eget ikon som vist på billedet ikonBillede
Step 5
Overfør programmet til din micro:bit ved at trykke på knappen med de 3 prikker: parEnhed Tryk derefter "par enhed" 2 gange. Nu vil din micro:bit blive vist, som på følgende billede. Du skal nu connecte din micro:bit. det gøres ved at trykke på BBC micro:bit og trykke connect.  connectMicrobit
Step 6
Tryk på den micro:bit der skal connectes og tryk derefter "connect". Tryk paa connect
Step 7
Hent nu din kode ved at trykke "Hent" hent kode 2
Step 8
Nu bør dit program vise dit ikon på din micro:bit. Hvis den ikke gør eller du ikke kunne connecte din micro:bit, så spørg en sidemakker og ellers din lærer om hjælp

Få din servomotor til at virke med din microbit?

For at få servomotoren til at virke, så skal du sætte din microbit i din Firefly.
For at bruge FireFlyen i MakeCode skal vi først hente den som en udvidelse. I MakeCode tryk på avanceret i menuen i midten. Nede i bunden ligger udvidelser, og når du trykker på den kommer der blandt andet et søgefelt op, som vi skal indsætte linket til FireFly udvidelsen i.
Kopier og indsæt dette link: https://github.com/teknologihusetDK/FireFly

Udvidelser

Denne udvidelse dukker op, som indeholder de nye blokke til FireFly.

FireFly udvidelse

Ude i MakeCode menuen skulle du nu gerne have en ny kategori kaldet "FireFly".

FireFly blok

Hver gang du laver et nyt projekt, hvor du skal bruge FireFly, skal du huske at hente udvidelsen igen.

Tilslut din servomotor til din firefly

Tilslut din servomotor til din firefly, som vist på billedet:

Servo 2

Du skal også sætte 3xAAA batterier til. Det skal gøres for at øge kraften, som vores motor har.

Programmer din servomotor/foderautomat

Hvordan virker vores foderautomat?
Vi vil gerne have en låge/lem til at åbne, når dit kæledyr skal have mad. Imens lågen er åben, så kommer der mad ud, så derfor vil vi kun have lågen til at være åben i kort tid. Det kan f.eks. gøres ved en pause på 1000 ms, som svarer til 1 sekund.

Vi vil kun have at lågen åbner et par gange om dagen, men for at teste om det virker, så kan vi sætte tiden til at være meget kortere. I eksemplet er tiden sat til 20000 ms svarende til 20 sekunder. Så lågen åbner hvert 20 sekund og er åben i 1 sekund.

Vi vil gerne have vores servomotor til at dreje et bestemt antal grader. På den måde kan vi afgøre at lågen ikke støder ind i andre ting og at den samtidigt åbner nok til at der kan komme mad ud.

Udgangspunktet i det du skal programmere er som vist nedenunder. Lav samme kode i MakeCode og test om din servomotor virker.

Opgave

a) Hvor mange milisekunder skal der bruges, hvis det er hver 12 time at dit kæledyr har brug for mad? Husk at der skal 1000 ms til 1 sekund

b) Tilføj selv en udvidelse til koden ovenover

Design din foderautomat

Nu har vi fået vores automat til at virke, så skal vi lave en foderautomat, hvor der skal komme mad ud fra, når lågen åbnes. Det kan gøres på mange måder og med mange forskellige materialer.
Foderautomaten kan f.eks. laves af papir og tape, men bliver dog som konsekvens mindre holdbar.

Du skal nu designe din egen foderautomat.

Opgave

a) Start med at skitser din foderautomat på et stykke papir

b) Gå igang med at bygge din foderautomat

c) Hvordan skal din låge åbne for at maden kommer ud? Det kan gøres ved at den går ned og op eller fra side til side, test hvad der er smartest.
Se eventuelt videoen længere nede.

d) Hvor skal microbitten, servomotoren og batteriet sidde?

Herunder er der eksempler på hvordan en foderautomat kan se ud. Det er en skitse fra blender, der viser en mulig opbygning af en foderautomat.

Foderautomat
Skitse af foderautomat lavet i Blender. Stolperne er lavet af papir, der er rullet rundt og sidderne til at holde maden er også lavet af papir. Fladen, der går ned til skålen er lavet af papir og sat fast til stolperne.

Ringen skal forestille at være en skål, og på skitsen er der ikke indsat et låg/lem, der sørger for at maden ikke ryger ud.

Herunder er der lavet samme opstilling. Opstilling er gjort mere stabil og har fået sat servomotoren på, samt en låge. Alt dette er lavet med papir og tape. Det kan dog være en fordel at bruge noget pap, især til lågen. For at få det bedste resultat.

Foderautomat Foderautomat Foderautomat

På billede 2 ses det at servomotoren er sat fast på en bjælke mellem 2 af stolperne.

Nedenunder ses en kort video af hvordan lågen fungerer. Det svære i dette projekt er at få lågen til at passe perfekt med hullet, hvor der ryger mad ud. Især hvis der er skiftende vægt på mængden af mad der kommer ud. Eksperimenter med dette.