Programmering

Farvetermometer (1/12)

clock 60 min
user 4. - 6. klasse
Let
Lær at bruge micro: bit 's termometer til at få en RGB-Diode til at lyse alt efter om det er varmt, koldt eller behageligt.
Materialeliste
Det skal du bruge:

Introduktion

Når du er færdig med lektionen:

  • Kan du tilkoble en micro: bit med en RGB Diode .
  • Kender du til modstande og hvorfor de er nødvendige.
  • Kan du lave forbindelse mellem et kredsløb og en micro:bit.
  • Kan du gennem kode læse en værdi på en pin.
  • Kan du gennem kode sætte en værdi på en pin til høj eller lav.

Hvad er en micro: bit ?

Hvad er en micro:bit?

En micro: Bit er det, man kalder for en Mikrokontroller . ‘Mikro’ betyder at den er lille og ‘kontroller’ betyder, at den kan styre noget. Du skal bruge et program for at fortælle micro: Bit , hvordan den skal styre noget. Når du bygger et Kredsløb , kan du bruge micro: Bit til at styre dit Kredsløb . Micro: Bit kan styre kredsløbet gennem det, man kalder Pins. Pins kan give en Spænding til kredsløbet eller måle en Spænding fra kredsløbet.

Hvad er en RGB Diode

RGB

En RGB Diode har flere ben end en ensfarvet Lysdiode . På billedet kan du se der er et ben til minus, som på en Lysdiode Dette ben vil være længst. Derudover er der tre andre ben, de tænder for henholdsvis Rødt, Grønt og Blåt lys i lysdioden. Tænder man for mere end en farve, blandes lyset og man kan på den måde få alle regnbuens farver frem. Tændes alle tre farver er lyset hvidt.

En RGB Diode har brug for tre ens modstande, til hver af de tre ben.

Uden modstand vil der komme al for meget spænding gennem dioden og den vil gå i stykker. Grunden til en RGB Diode skal bruge en modstand til hvert farvet ben er at ellers vil det ben med en lavere spænding "stjæle" strøm fra den anden, hvilket slukker den eller gør den dæmpet -og farverne bliver derfor ikke som ønsket.

 

 

 

Hvad er modstande

modstande2

En modstand er en komponent lavet af enten kulstof-, metal- eller karbon-film. Inde i modstanden er en kulfilm viklet rundt om en isolator. Flere drejninger giver højere modstand, da det så bliver sværere for elektronerne at komme igennem.

Modstandene på billedet har fået fjernet det yderste lag, så man kan se viklingerne indeni.

Øverst er modstanden 27 Ω, midterst er 330 Ω og nederst 3.3 MΩ.

For at finde ud af hvilken modstand man skal bruge til en diode, må man finde "formodstanden".

Den findes ved at finde forsyningsspændingen -det er her de 3V vi får fra micro:biten. Så trække vi spændingen over dioden fra forsyningsspændingen.

3V-2V -for vi ved dioden mindst skal bruge 2V.

Så har vi 1V! Det skal divideres med strømmen! Hvor strømmen er 0,02A.

1V/0,02A = 50 Ω

Det vil sige vi minimum skal bruge tre 50 Ω modstande.

Det findes dog ikke, så i stedet tager vi den tættest på, med højere værdi. Man skal derfor bruge modstande på 56 Ω eller mere for at passe på RGB dioden.

Byg et kredsløb med micro: bit og en RGB Diode .

 

RGBScheme1

Nu skal du bygge kredsløbet på billedet. I senere skal du bruge din micro: bit til at styre en RGB Diode .

 

RGB

På billederne kan du se hvordan de skal sættes op. Du kan bruge både breadboard eller ledninger -vigtigst er at det er rigtig forbundet og du ved hvilke farver der til hvilke indgange.

Opgave 1

Lav nu et program i MakeCode, der får RGB Dioden til at lyse i forskellige farver.

Prøv om du kan få RGB dioden til kun at lyse rød. Så prøv med grøn og derefter med blå.

 

Hint: 'Digital skriv' blokken fortæller en pin, om den skal give en høj eller lav spænding.

Programmering af en RGB Diode MakeCode

Lav en kode i MakeCode . Du skal bruge "Logik" og "Input" til at finde "Hvis-løkker" og micro:bittens mulighed for at måle temperaturen. For at tænde en farve, skal du digitalt skrive en høj værdi til den pin du vil tænde.   Hint: Prøv at bruge noget andet i stedet for temperatur, når du skal teste om det virker.
RGB_block

Byg nu en  temperatur måler.

Du kan nu sætte RGB dioden op så du laver en temperatur måler.

Man kan bruge et hvidt låg fra en lille håndsprits beholder til at gøre lyset mindre skarpt, så farverne træder mere frem.

Temperaturlys2

Om teknologiundervisning

En frivillig forening der tilbyder teknologiske fritidsaktiviteter

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed di am nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et ju sto duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea

om-teknologiskolen

Kontakt

Har du brug for at vide mere om vores projekter?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit

text-image-kontakt